Talement Blogit

03.05.2022 / Heini Mäkilä

Avoimien kysymysten voima

Avoimilla kysymyksillä on huikea voima.

Läheinen oli sairastunut koronaan, ja kyselin mahdollisia tarpeita kauppa-avun suhteen. Tarpeita ei ollut, koska kotivaraa oli ja puolisokin oli vielä terveenä. Sitten puolisokin sairastui ja jälleen päätin kysyä, olisiko läheisilläni tarvetta saada kauppa-apua.

Tiedän läheiseni ihmisiksi, jotka eivät halua aiheuttaa vaivaa. Päätinkin lähestyä asiaa hieman eri tavalla ja esitin suljetun kysymyksen sijaan avoimen kysymyksen. En kysynyt ”Tarvitsetteko jotain kaupasta? vaan ”Mitä voisin tuoda teille tänään kaupasta?” Avoimeen kysymykseeni sain vastaukseksi, että itse asiassa olisi aika mukava saada vähän hedelmiä ja maitoakin, niin voisi paistaa vaikka räiskäleitä. Perinteiseen suljettuun kysymykseen olisin todennäköisesti saanut edelleen kieltävän vastauksen.

Suljetulla kysymyksellä tarkoitetaan siis kysymystä, johon on vastauksena kyllä tai ei. Avoimeen kysymykseen vastausten kirjo on laajempi, eikä siihen voi vastata vain kyllä tai ei.

Avoimilla kysymyksillä on huikea voima. Mitä jos töissäkin kysyisin suljettujen kysymysten sijaan avoimia kysymyksiä. ”Onko sinulla jotain lisättävää tähän?” muuttuisikin avoimeen muotoon ”Mitä sinä haluat sanoa tästä?” ”Onko sinulla ideoita tähän asiaan?” kuulostaisikin, ”Mitä ideoita sinulla on tässä asiassa?”

Avoimet kysymykset antavat tilaa ja rohkaisevat vastaamaan. Avoimet kysymykset ammentavat ja houkuttelevat esiin uusia näkökulmia. Avoimet kysymykset rakentavat työyhteisöä ja tuovat sille voimaa.

Millaisia avoimia kysymyksiä sinä aiot tänään esittää?