Talement Blogit

20.01.2023 / Heini Mäkilä

Toimiva tiimi – tehokkaan tekemisen kivijalka 

Toimiva tiimi ei synny itsestään eikä se ole koskaan valmis

Tiimissäni jokainen kokee kuuluvansa porukkaan ja meillä on yhteinen päämäärä. Tunnemme omat ja toistemme vahvuudet, arvostamme ja hyödynnämme niitä. Jokainen tietää omat tehtävänsä. Tiiminvetäjänä kommunikoin odotukseni selkeästi ja annan säännöllistä palautetta.

Utopiaako?

Toimiva tiimi ei synny itsestään eikä se ole koskaan valmis, oli se sitten johtoryhmä, asiantuntijatiimi tai linjaston työvuoroporukka. Tiimin vetäjänä tehtäväni on kehittää tiimiäni – jatkuvasti.

Etätyö luo erityisen haasteen tiimin ja organisaation yhteenkuuluvuuden tunteelle ja sitoutumiselle yhteiseen tekemiseen. Miten huolehdin siitä, että etätiimiläiseni kokee kuuluvansa ryhmään ja saa tarvittavan tuen ja palautteen?

Monikulttuurisen tiimin vetäminen se vasta mielenkiintoista onkin! Haasteena ei ole vain tavalliset ihmisten väliset erot vuorovaikutuksessa. Lisäksi tulevat eri kulttuurien erot kommunikoinnissa. Siinä missä moni eurooppalainen sanoo asiat suoraan, aasialainen usein kommunikoi epäsuorasti, eikä voi mitenkään sanoa eriävää mieli­ pidettään esimiehelleen – sehän olisi tavattoman epäkunnioittavaa. Palautteen antaminen ja vastaanottaminen voi siis olla vaikeaa ja väärinymmärryksiä tulee varmasti.

Kansainvälisessä organisaatiossa hollantilainen esimieheni oli hyvin suora. Opin häneltä avointa ja reilua keskustelua ja ajatusten haastamista, omien mielipiteitten perustelemista. Hän myös toistuvasti johtoryhmässä sanoi ääneen: ”haluan vahvistaa osallistavaa johtamista”. Sen ansiosta keskustelimme paljon ja perusteellisesti ennen päätösten tekemistä.

Avainjuttu on asioiden ääneen sanoittaminen. Tiimin vetäjän tarvitsee kuvata omat toimintamallinsa ja odotuksensa ääneen. Tekemällä tämän hän luo tiimiin haluamaansa kulttuuria. Millaista johtamismallia haluan soveltaa? Millaista kommunikointia odotan tiimiläisiltäni? Minkälaista keskustelukulttuuria tahdon ruokkia? Miten teemme päätöksiä? Miten annamme ja vastaanotamme palautetta?

Hyvin toimiva tiimi tekee työn tekemisestä innostavaa.